CZ  |  EN  |  RU  
     

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Proč visarussia.cz?

Rusko je náš druhý domov. Máme experty nejen na zajišťování víz, ale také na otázky týkající se pobytu v Rusku. Navíc naše centrum je to nejpohodlnější v celé České republice.

Jak zjistím, jaký typ víza potřebuji?

Informace o všech typech víz mohou být nalezena na našich internetových stránkách. Nebo využijte naší 24/7 horké linky. Naši specialisté Vám poradí, jaká možnost je pro Vás ta nejlepší a nejvýhodnější.

Potřebuji víza, pokud chci cestovat do Ruska?

Ano. Pokud jste občanem České republiky, EU, UK budete při cestě do Ruska potřebovat platná víza. Pomůžeme Vám od A do Z!

Jaké dokumenty potřebuje, abych obdržel/a ruská víza?

  • Originál cestovního pasu (platný alespoň 6 měsíců)
  • Novou pasovou fotku (3.5 x 4.5cm, bíle pozadí )
  • Podepsaný vízovy formulář (který můžete vyplnit online zde)
  • Doklad o zdravotním pojištění po celou dobu pobytu
  • Zvací dopis (můžeme ho pro Vás zajistit)
  • Pro osoby s jinou než českou národností: kopie o povolení k pobytu
  • Objednávací formulář

Na jak dlouho mohu mít TURITICKÉ VÍZUM?

Turistické vízum můžete využít na území Ruské federace maximálně na 30 dní.

Co je to zvací organizace? Co je to referenční číslo?

Máte potíže s vyplňováním žádosti o vízum? Použijte informace uvedené níže:

Vysílající organizace: Swiss Service
Adresa: Nikolskaya Str. 17, Moscow
Referenční číslo:  014803
Potvrzovací číslo: 12345

Jake Cestovní pojištění?

Chcete-li získat vízum do Ruské federace, pak je k dokladům nezbytné doložit také cestovní pojištění. To by mělo mít limit pojistného krytí minimálně na částku 30 000 EUR. Tato částka je nutná ke krytí případných výdajů s nenadálými zdravotními příhodami nebo nešťastnými události, jež se na území jiného státu mohou přihodit.

Zahrnuje: náklady za ambulantní ošetření v případě zdravotních potíží, lékařskou péči a pobyt v nemocnici v případě hospitalizace či jeho převoz na území českého státu. Dále náklady na ubytování osoby, která hospitalizovaného pacienta doprovází. Pokrývá také tragické události s následkem smrti, náklady na pohřbení nebo na převoz ostatků zpět do České republiky.

DŮLEŽITÉ: Cestovní pojištění musí být platné na území Ruské federace o celou dobu platnosti víza!Žadatelé o mnohovstupové roční vízum předkládají toto potvrzení o cestovním pojištění pouze při prvním vstupu.

Kam mám dokumenty poslat?

Doporučeně nám zašlete všechny dokumenty skrze tento link, nebo nám je osobně přineste!

Kolik ruská víza stojí?

Cena se odvíjí od typu víza počtů cest. Za jednoduchá turistická víza účtujeme jen 2370 kč,-.

Co je zahrnuto v ceně?

  • Kontrola a kompletace dokumentů
  • Návštěva ruského konzulátu v Praze (dvakrát)
  • Konzulární poplatky
  • Zvací dopis (voucher)
  • Zaslaní víza doporučeným dopisem

Nemám mezinárodní cestovní pas; mohu cestovat na občanský průkaz?

Ne. Vízum je “samolepka” a je nalepena do cestovního pasu. Pro cestu do Ruska potřebujete cestovní pas.

Mohu získat víza s dočasným pasem?

Ano. V případě, že potřebujete vycestovat do Ruska v blízké budoucnosti, ale nemáte platná víza, můžete obdržet dočasný cestovní pas od příslušných vládních orgánů. Poté vám můžeme zprostředkovat víza – dokonce i za pouhé 2 dny!

Jak dlouho trvá proces zvažování o udělení víza?

Doba zvažování o udělení turistického víza trvá maximálně 10 dní po obdržení cestovního pasu. Můžeme za jistit vyřízení urgentního víza během 2-4 dní. Zajištění zvacího dopisu trvá pouze 1 hodinu.

Cestuji do Ruska autem, potřebuji něco speciálního?

Ne moc, ale je to důležité! Při vyplňování elektronického formuláře, v sekci «důvod cesty» vyberte «auto-turismus»(ne pouze «turismus»). Při zajišťování zvacího dopisu budeme na tuto skutečnost brát ohled. Na Vaší cestě pak nebudete mít problémy. Pro žádost o udělení víza nejsou požadovány žádné dokumenty o automobilu ani dokumenty o pojištění. Nicméně, tyto dokumenty mohou být během Vaší cesty požadovány na hranicích. V případě jakýchkoliv dotazů nám zavolejte.

Co je to tranzitní vízum?

Tranzitní víza jsou platná jen 72 hodin. Při vyřizování tranzitních víz není požadován zvací dopis. Avšak jsou požadována víza do cílové země, nebo cestovní doklady dokumentující celou cestu. Rádi Vám při vyřizování tranzitních víz pomůžeme (Cena: 2000 CZK)

Musím si zarezervovat hotel nebo koupit letenku před tím, než obdržím víza?

Ne. Koupit s letenku nebo zarezervovat hotel si můžete bez ohledu na to, jestli máte víza. Samozřejmě, že data plánované cesty musí být v rozsahu platnosti víza.

Co je to zvací dopis, potřebuji ho?

K získání víz do Ruska potřebujete zvací dopis. Oficiální zvací dopis se musí skládat ze dvou částí: první, takzvané «potvrzení» (dopis podporující vízum) a druhé — «voucheru» Pozvání může být zajištěno pouze ruskou cestovní kanceláří, registrovanou v ruské Federální agentuře pro turismus, která má speciální referenční číslo. Upozornění: Zarezervované místo v hotelu NENÍ dostačující» Za vytvoření zvacího dopisu si účtujeme 370 CZK.

Už mám zvací dopis. Můžete za mě navštívit konzulát v Praze?

Samozřejmě! Jednoduše přiložte svoje pozvání ke zbytku dokumentace. Za tuto službu účtujeme 2000 CZK, konzulární poplatek je zahrnut v ceně (za urychlení vyřízení dokumentů. 3100 CZK)

Musím dodržovat přesně data specifikovaná na vízech?

Ne. Například vaše víza jsou platná od 15. listopadu do 25. listopadu. Do země můžete vstoupit 17. listopadu a zemi opustit 23. listopadu. Důležité: Za žádných okolnostní neopouštějte zemi 25. listopadu!

Proč se ceny víz liší pro občany EU a občany mimo EU?

Evropská unie podepsala s Ruskem dohodu o zjednodušeném vyřizování víz. Rozdílná cena je způsobena konzulárním poplatkem. Cena naší služby je stejná ve všech případech.

Podmínky pro občany Austrálie, USA, Velké Británie, Kanady a Gruzie

Příslušníci těchto uvedených zemí vyplňují ODLIŠNÉ online formuláře, které mají dvě strany. Občané USA a Velké Británie, kteří nemají dlouhodobé povolení k pobytu v České republice, nemohou počítat s tím, že by jim byla doba vyřízení víza zkrácena!

Občané Gruzie nemohou o zkrácení doby vyřízení víza žádat vůbec. Navíc při každé žádosti jsou povinni doložit povolení k dlouhodobému pobytu.

Občané Kanady nemusí povolení k dlouhodobému pobytu v České republice dokládat.

Chtěl bych obdržet víza obdržet v Praze sám/sama. Co mám dělat?

Kromě dokumentů zmíněných výše, budeme potřebovat doklad o zaplacení a samozřejmě zvací dopis, který si od nás můžete objednat emailem. Více informací můžete najít na internetových stránkách konzulátu.

Co mám dělat poté, co obdržím víza?

Zkontrolujte si všechny detaily. Jestliže víza obsahují jakékoliv chyby, okamžitě nás kontaktujte! Všechny je opravíme. Když nebudete postupovat výše uvedeným způsobem, a na základě chybných víz Vám bude odepřen přístup do země, Konzultant Group Praha není za tuto skutečnost zodpovědný.

Musím se po příjezdu do Ruska registrovat?

Jen v případě, že zůstanete v zemi více jak 7 dní. Registrace může být provedena několika způsoby. Hoteloví hosté se mohou zaregistrovat na recepci, turisté, kteří cestují po vlastní ose, se mohou zaregistrovat na poště. Při poštovní registraci je nutné doložit kopii cestovního pasu, kopii víza, kopii migrační karty a adresu a telefonní číslo místa pobytu. Důležité: Výše uvedené kroky je třeba splnit do sedmi dnů! Pokud se neregistrujete, můžete si způsobit značné probléme včetně finančních.

Chystám se na výletní loď, budeme zůstávat v Sankt-Petěrburgu 2-3 dny. Potřebuji víza, jestliže ano, kolika vstupní?

Jestliže se účastníte organizovaného zájezdu, nepotřebujete víza. Avšak pokud si chcete udělat výlet, který není hromadně organizován, víza jsou požadována. Přestože několikrát loď opustíte, považuje se to za jeden vstup do země.

Chtěl/a bych studovat v Rusku. Co mám dělat?

Kromě dokumentů, která jsou vyžadována pro turistická víza, budeme potřebovat originální pozvání z Vaší školy/ univerzity. Zní to komplikovaně? Nebojte se! Kontaktujte nás a my za Vás vše zorganizujeme!

POTVRZENÍ O HIV negativitě: Jen od Federální migrační služby

Specifické lékařské potvrzení o HIV negativitě se týká pouze žadatelů, kteří žádají o pracovní studijní vízum (jednovstupové, dvouvstupové i mnohovstupové) na základě pozvání od Federální migrační služby Ruské federace (FMS RF) s možností prodloužení v Ruské federace.

Seznam dokládaných originálů dokumentů

V originále je nutné dokládat tyto dokumenty:

Cestovní pas: platnost cestovního pasu musí nejméně o 6 měsíců přesahovat platnost uděleného víza. V případě studijního a pracovního prodlužovacího víza musí být platnost 18 měsíců od začátku platnosti víza.

Vízový formulář: ten musí být vytištěný, s nalepenou fotografií a vlastnoručním podpisem žadatele.
Podpis musí odpovídat podpisovému vzoru v cestovní dokladu.

Pozvání: žádáte-li o pracovní, studijní FMS, soukromé, roční, jednovstupové, dvouvstupové obchodní či humanitární vízum, musíte mít v originále take pozvání. Kopii FMS lze použít pouze u jednovstupového nebo dvouvstupového obchodního nebo humanitárního víza.

Konzulát si však může original tohoto dokladu vyžádat! Stejně jako originály všech ostatních dokladů, které byly dodány v kopii.

Stále máte otázky? Na našem 24/7 servisu Vám velice rádi pomůžeme..